Digital Marketing / Learn

Advanced Digital Marketing Interview Questions & Answers 2017

Advanced Digital Marketing Interview Questions & Answers 2017

Advanced Digital Marketing Interview Questions & Answers 2017

 Interview Questions & Answers 2017

1) Tell me about yourself?

Ans: Keep it short; just the important points like education and prior work experience should be included in the answer.

2) Tell me about your most appreciated piece of work?

Ans: Give details about the project and how your leadership skills were instrumental in making it a success. Give examples of the new and creative ideas that you have used in order to accomplish the task.

3) Do you have any experience of online marketing?

Ans: Share your experience of working with your previous agencies. You can also highlight the nature of work and your job responsibilities, in brief.

4) Why did you leave the earlier job?

Ans: Be frank. They can surely find out the truth.

5) Are you comfortable working in a team?

Ans: You can be honest while answering this but make sure you come across as a flexible and adaptable employee.

6) What are your strong and weak points?

Ans: Mention the ones pertaining to your prospective job.

7) How do you manage stress?

Ans: You can mention a project that you have worked on previously, which was stressful, and explain how you were successful in completing the project, while coping with all the related stress.

8) What are your long-term career goals?

Ans: You can share a few major goals that you have set for yourself and also the plan of action to achieve these goals.

9) How long can you serve this agency?

Ans: You can give the exact number of years you wish to serve the agency.

10) What are your expectations regarding salary? Is the figure

negotiable?

Ans: Communicate the expected salary figure firmly to the employer. Always be open to negotiations regarding salary.

11) Do you think it is necessary to update your knowledge in this field? How would you do so?

Ans: Updating one’s knowledge is essential in any field. It helps you to keep up with the changing trends in the industry. If you are well-versed with the changes in your field, then highlight them and focus on the importance of learning those new skills.

seo interview questions & answers

 

Here are the most frequently asked SEO interview question that would not only show your skills and knowledge but also helps to achieve the SEO jobs and make you the winner.

1) What is Search Engines?

Ans: Search Engines are very special key element useful to find out specific and relevant information to use with relevant key through huge extent of World Wide Web. Some major commonly used search engine: Like Google, Yahoo, Bing.

2) What is SEO and introduce its types?

Ans : Search engine optimization or SEO is a process of keep

changing the position of a web page or website in a search

engine results by using keywords or phrases.

Two Types of SEO are:

  1. On Page Optimization
  2. Off Page Optimization

3) Explain On Page optimization and Off Page optimization?

Ans: On Page optimization means optimizing your website and

making changes on title, meta tags, site structure, site content,

solving canonicalization problem, managing robots.txt etc.

 

Off Page optimization means optimizing your web presence

which involves backlink building and social media promotion.

4) What do you mean by Backlink?

Ans: The incoming links to your website or webpage is referred as

Backlink.

5) What are out bound Links?

Ans: The outbound links are our website links to other webpage

or website.

6) What are the SEO tools do you use?

Ans: The SEO tools that I use are Google analytic, keyword search,

Alexa, open site explorer, Google Webmaster.

7) Can you tell me something about Google bot?

Ans: To index a webpage Google uses the Google bot software.

Caching, Crawling and indexing of a webpage are done through

Google bot by collecting details from that webpage.

8) Define blog?

Ans: A blog is an information or discussion published on website

or World Wide Web, called as posts. Basically, the blog is referred

as everything thing where you can include others too. It just like

you may talk to your readers. It is also called Web diary or Online

Diary.

 

9) Define article?

Ans: The articles are specific topic or event and are highly

oriented towards an opinion instead of information. An article

is more oriented towards showing up opinions, views and idea.

Generally, it is written by expert of any specific field.

10) Define press release?

Ans: Press Release is related with a specific action or event

which can be republished by distinct medium of mass-media

including other websites. It should be simple, short and

professional. It conveys a clear message or information.

11) What are Meta Tags explain it?

Ans: HTML Meta tags are referred as tags of page data head

tags of a document’s HTML code. Actually these are hidden

keyword that set in the code. These are invisible to visitors but

are visible and readable by Search Engines.

Here is an Example:

<head>

<title>Not considered as Meta Tag, even required

anyway</title>

<meta name=”description” content=”Write your description

here” />

<meta name=”keywords” content=”Write your keyword here”

/>

</head>

 

12) What is the main purpose of using keyword in SEO?

Ans: Keyword is a single word, and while a combination of

those keywords makes phrases. These keywords or phrases are

used by the search engines to populate the subjects over the

internet. Search engine stores keywords in the database, and

when search is done, it will come up with the best possible

match.

13) Can you mention the functions of body content relevance?

Ans: Whenever there is a text that does not have images on the

web page is referred as body content relevance or non-image

text. It helps in good optimization of the sites and also to

improve your ranking in the search engine.

14) What are Spiders, Robots and Crawlers and what are their

functions?

Ans: Spiders, robot and crawler, they are all same and referred

by different names. It is a software program that follows, or

“Crawls” different links throughout the internet, and then grabs

the content from the sites and adds to the search engine

indexes.

15) What does it mean if nothing appears on doing search on

the domain?

Ans: On doing search on your domain and if nothing appears

then there are 3 possibilities.

  1. May be the site is banned by search engines
  2. May be no index by search engines
  3. Some canonical issues

 

16) Difference between keyword & keyword phrase?

Ans: The keyword term is basically concerned with a one-word

term, on the other hand a keyword phrase considered as

employment of two or more word-combinations. Therefore, it is

very confounded to get high ranking in account of one-word

keyword term until the one-word keyword has little online

competition. Therefore, this practice is not encouraged to

employ. In order to drive more traffic and top ranking in SERP it

is recommended to employ keyword phrase.

17) What do you know about Black Hat SEO?

Ans: In order to attain High Ranking in search engine result page,

websites go for various methods and techniques which are

characterized by two categories.

The method which are implemented and acceptable according

to search engine guidelines are White Hat SEO, on the other

hand, the method which are less acceptable or instructed to

avoid in search engine guidelines are “Black Hat SEO”.

18) Can you tell me some Black Hat SEO techniques?

Ans: Some Black Hat SEO techniques are:

  • Keyword Stuffing
  • Cloaking
  • Doorway Pages or Gateway Pages
  • Link Farming
  • Hidden Text, etc.

19) What is keyword stemming?

Ans: The process of finding out the root word from the search

query is referred as keywords stemming.

 

20) What do you mean by Cloaking?

Ans: Cloaking is a deceptive way of optimizing search. In this

technique a different content will be searched by the search

engine than what is presented or searched by the users.

21) Name the bots (spider) of major search engine?

Ans: The name of bots/spider of Google search engine is Google

Bot, Yahoo Slurp for Yahoo search and Bing Bot for Bing search

engine.

22) Can you differentiate ‘nofollow’ and ‘dofollow’?

Ans: Nofollow link is exactly vice-versa of dofollow link. These

are non-crawling link which are not passed by search engines

bot and hence can’t be cached or indexed. It is obvious when we

wish to prevent a link from crawling and indexing.

Dofollow link is a kind of hyperlink which says all search engines

crawlers to pass through which also put an impact over page

rank. When we opt to employ or attempt to achieve a dofollow

link then it is counted by search engines and sits in the eye of

Google, Bing, MSN, Yahoo etc. as a backlink for your website and

enhances your site ranking.

23) Define Page Rank.

Ans: PageRank is a set of algorithm for link analysis named after

Larry Page and employed by Google search engine towards

defining a numerical value from 1 to 10 to each component of

hyperlinked documents like world wide web. The value accepts

only round figure that means decimal are not allowed.

15

24) Establish a difference between PR & SERP.

Ans: PR is Page Rank which is defined by quality inbound links

from other website or web-pages to a web page or website as

well as say the importance of that site.

SERP stands for Search Engine Result Page is the placement of

the website or web-page which is returned by search engine

after a search query or attribute.

25) What is Cache?

Ans: Cache is the process performed by search engine crawler

at a regular interval of time. It used to scan and take snapshot

of each page over world wide web as well as store as a backup

copy. Almost every search engine result page incorporates a

cached link for every site. However, clicking over cached link

show you the last Google cached version of that specific page

rather than of current version.

Also, you can directly prefix “cache:http://www.surfersclick.com”

with desired URL to view it cached version

26) Define Alt tag?

Ans: The alt attribute also called as alt tag are employed in

XHTML and HTML documents in context of defining alternative

text that is supposed to be rendered when the element can’t be

rendered to which it is applied. One great feature of alt tag is

that it is readable to ‘screen reader’ which is a software by

means of which a blind person can hear this.

In addition, it delivers alternative information for an image due

to some specific reason a user can’t view it such as in case of

slow connection and an error occurred in the src attribute.

16

27) How many types of Meta Tags are there in SEO and what

are their characters limits?

Ans: There are two types Meta tags in SEO.

  1. Description Meta tag with 150 characters limits
  2. Keyword Meta tag with 200 characters limits

28) How many characters limits in Title tag?

Ans: We can add 70 characters in title tag.

29) What is Google Sandbox?

Ans: Google sandbox is an imaginary area where new websites

and their search rating are put on hold until they prove worthy

for ranking. In other words, it checks the standard of the

website.

30) Why the Title Tag in website is valuable?

Ans: Title tags are very essential in SEO, as it tells about the

contents on that web page. Through title tags only the search

engine will tell the user, what is there in the page.

31) What is considered as more significant, creating content

or building backlinks?

Ans: Both are necessary, creating quality content is equally

important to building backlinks. Although, building backlinks

are useful in building authority to a site and for ranking as well,

quality content is the first element that is considered to be

more responsible for ranking.

17

32) What are the aspects in SEO?

Ans: The main aspect in SEO is divided in two classes: SEO On-

Page and SEO Off-Page.

SEO On-Page includes Meta tag, description, keywords

optimization, site structure and analysis, etc.

SEO Off-Page aspect are Keyword Research, unique and quality

content, link building through Blog Comments, Blog Posting,

Article submission, Press Release, Classified posting, Forum

posting.

33) What is a keyword?

Ans: Keyword is a word that is used for searching through

Search Engines in order to get results related to your searched

query.

34) What is Keyword Density?

Ans: Keyword density is the percentage density of a keyword or

phrase available on a webpage compared to the total number

of words on the page. It is one of the important ranking factors

for search engines to display a webpage on the SERP. Providing

junk keywords on a page would decrease the ranking of a

webpage.

35) What is Anchor Text?

Ans: Anchor text is a clickable hyperlink that is also known as

link text, link label and link title. The keyword contained in the

anchor text would increase the ranking of a webpage that

receives the incoming link.

18

36) How would you define Alexa?

Ans: Alexa is a California based subsidiary company of

Amazon.com which is widely known for its website and toolbar.

This Alexa toolbar congregate browsing behaviour data and send

it to website, where the data is analysed and stored and create

report for company’s web traffic. Also, Alexa provides data

concerned to traffic, global ranking and other additional

information for a websites.

37) What’s the significance of Robots.txt file in a website?

Ans: Robots.txt file is considered as a convention useful to

prevent cooperating web robots and web crawlers from

accessing all or part of a website or its content for which we

don’t want to be crawled and indexed but publicly viewable. It is

also employed by search engines to archive and categorize

website and to generate a rule of no follow regarding some

particular areas of our websites.

38) How Keywords are implemented for optimization?

Ans: The best way to opt and implement keywords is to

designate those keywords which are popular, relevant to our

content, comprises high search volume and effective. Stuffing

and over employment of keywords must be avoided. In order to

get best result and effect, our pages shouldn’t contain keyword

density more than 3-4%. Including keywords into title and

description is highly recommended.

19

39) What things are significant in organically ranking a

website?

Ans: Basically there are various things that is being employed

for organically ranking a website which can be classified in 3

distinct categories:

  1. Website content: It must be quality and unique content as

well as most be well optimized and well structured.

  1. Website structure: This include TAGS, clear navigation,

ensuring usability, validation of HTML errors and miscellaneous.

  1. Back-links: You can create a link for any where but prior to

this it is obvious to ensure for relevant site and healthy link.

40) What are top SEO ranking factors?

Ans: Quality of content on the webpage, quality and quantity of

backlinks to the webpage, anchor text used in the backlinks,

domain authority, social sharing metrics and some other traffic

metrics like page CTR, bounce rate and average time on the

webpage.

41) What is the latest update in SEO?

Ans: The latest updates in SEO are:

  1. Panda
  2. Penguin

42) What are the key aspects of Panda update?

Ans: Panda is to improve the search in Google. The latest

version has focused on quality content, proper design, proper

speed, proper use of images and many more.

20

43) What are the key aspects of Penguin update?

Ans: Penguin is the code name for Google algorithm. Its main

target is to decrease the ranking of that website that are

violating the Google Webmaster guidelines. These guidelines

are violated by using black hat techniques like cloaking and

stuffing

44) What is robots.txt?

Ans: Robots.txt is a text file. It is through this file, it gives

instruction to search engine crawlers about indexing and

caching of a webpage, file of a website or directory, domain.

45) Can you establish a difference between SEM and SEO?

Ans: SEO is a set of processes to get our website or pages

appear in search engine result page. On the other hand SEM is

search engine marketing being used in practice to purchase

advertising space in search engine page result.

46) What strategies would you implement for backlinks?

Ans: I would request for backlinks to competitors relevant

website as well as provide reciprocal link if required. In addition,

I would attempt to submit press release, article submission,

blog submission and other aspects of off-page SEO to most

relevant and quality sites.

47) What’s your opinion about link buying?

Ans: Generally I avoid this practice. Though other means of paid

marketing are also available. The process of link buying is don’t

liked by search engines. It doesn’t come under the guidelines of

search engine.

21

This will increase your knowledge as a expert SEO level.

48) Do you know about Blog Flipping?

Ans: Blog Flipping is the practice to sale a blog when it

becomes famous and popular as well as driving healthy amount

of traffic.

49) What you opined about HTML either it is Case Sensitive or

Case Insensitive?

Ans: HTML is case Insensitive. It doesn’t matter and deliver

identical result either you write in Upper Case or Lower Case.

50) Under what circumstances you would intend to eliminate

pages from search engines through robots.txt vs. Meta robots

tag?

Ans: Generally, I would continue to employ robots.txt in order

to make search engine indexing a directory on a website. This

might be often a directory that is concerned with admin

function or incorporate contents only in form of script or image

gallery. Generally, robots.txt is employed to prevent a directory

and its sub-folders and files to crawl by search engine bot as

well as Meta robots tag for a specific web page.

22

51) What steps would you follow to optimize a website?

Ans: These are following steps to be followed while optimizing a

website:

  1. First of all we will interview webmaster or website owner to

congregate relevant information, goals and website’s purpose.

  1. Performing keyword analysis and find out the best search

volume keywords that should be incorporated into the website as

well as individual pages of the website.

  1. Analysing the content of website in order to ensure usage of

content relevant keywords and phrases. This comprises titles,

“alt” attributes and META tags (Meta Title, Meta description &

Meta Keyword).

  1. Target & implementing keywords as H1, H2 & so on relevant

to the site and its content.

  1. Analysing website navigation.
  2. Ensuring the robots.txt file and sitemap existence as well as

check their efficiency.

  1. If required, making recommendations for modifications in

website as well as its each and every page and so on…

52) What will be your step when the company website you are

working with wish to migrate its all content to a new domain?

Ans: First of all I would update the previous website with

permanent redirect to new page for each and every page. Later

eradicate previous content from search engines in context of

avoiding duplicate content issues.

23

53) What is considered as more significant – Creating great

content or building backlinks?

Ans: Both are obvious. Creating quality content is considered as

the first element responsible for ranking as well as building

backlinks is useful to build authority to a site.

54) In order to prevent penalty, what things you shouldn’t

perform to increase ranking?

Ans: I would discard links from those websites which is

supposed to act as link farm as well as poor quality sites which

have low page rank. Ensure that our site must contain unique

and quality content without keyword stuffing. Also, I used to

avoid any practices of ‘spam’ which include certain affiliate

advertising websites, unsolicited e-mail campaigns etc.

55) What mistakes you should avoid while optimizing the

website?

Ans: The main mistakes that should be avoided are filling

keywords in Web-Page, employing identical anchor text for link

building, keyword stuffing, getting low quality backlinks etc.

56) What is the meaning of competitive analysis?

Ans: Competitive analysis does the comparison, between the

website I am optimizing, and the website that is ranked highly in

search results.

24

57) What is Site Map and distinguish between HTML sitemap

and XML sitemap?

Ans:A sitemap incorporates list of web-pages which is accessible

to users or crawlers. It might be a document in any form

employed as a tool for planning either a web page or web design

that enables them to appear on a website as well as typically

placed in a hierarchical style. This helps search engine bots and

users to find out the pages on a website. The site map renders

our website more search engine friendly as well enhances the

probability for frequent indexing.

HTML sitemap can be incorporated directly in a web page for

user’s flexibility and can be implemented through proper design.

On the other hand, XML sitemap is useful only for search engine

crawlers or spiders and doesn’t visible to users. It sits in the root

of website.

58) Define and Differentiate Webmaster Tool & Analytics Tool?

Ans: Webmaster Tool is a free service catered by Google which

provide us a complete report for indexed data, crawling errors,

backlinks information, search queries, website malware errors,

CTR and submitting XML sitemap. Basically, it acts as a mediator

between website and server provide complete overview of data,

issues and other queries.

Google Analytics is a free web analysis tool acts between

website & internet browser/users and offers complete overview

of visitors statistics which exactly says about general website

activities like page views, site visits, bounce rates, average time

spent on site or pages, sources of traffic, location etc.

25

59) What do you know about Keyword stemming?

Ans: It is the practice to find out root word from search query.

For instance, a keyword like “playful” will be split to the word

“play” by stemming algorithm that turns it possible. Thus, the

search result appear on the screen will contain the word “play” in

it.

60) What do you know about LSI?

Ans: LSI is the abbreviated form of Latent Semantic Indexing. It

has been emerged as a technique of fetching data via establishing

a communication among words as well as employing synonyms in

the midst of retrieving the data from the index.

61) Can you tell me about Frames in HTML?

Ans: Frames in HTML are obvious as they used to discriminate the

page content into distinct fragments. Search engines treat these

frames as absolutely different pages as well as frames also put an

negative impact over SEO. Therefore, we should avoid the

practice of using Frames and implement basic HTML instead.

62) How can you know about your SEO campaign whether it is

working or not?

Ans: First of all I would attempt to make a search on all search

engines employing relevant keywords and keyphrases, I am

optimizing for. The analysis of result will say whether the

methods of optimization have gain results or lost. I would analyze

the report regularly as search engine make update and index. I

would attempt to another aspect of website statistics which says

about origin of traffic.

26

63) After implementing distinct SEO methods for a site, if you

haven’t got any improvements. What would be your next step?

Ans: I would make troubleshooting for the issues. Firstly, I would

designate whether it is a new project. Again I will analyse

relevant keywords and phrase for the site I am optimizing for as

well as took an insight study of competitive analysis. If the

website and pages has been index and appears in the first 10

pages of search engine result page but not in the top three, I

would go for some transformation to on page text, page titles

and page descriptions. But in the case if website has not been

indexed still or dropped from index, might be it comprises some

big issues and total re-submission and re-work might be

required.

64) What was the recent update which Google had and what

changes would you suggest for it?

Ans: Google recently had the Penguin update which was a

measure to control web spam. Penguin update had penalized

websites which had a spammy back linking profile and returned

more semantic results. Semantic results were based on the

relationship between words present on the search query.

Penguin trusted sites that had original and good content, fresh

content, good social media presence and quality organic links.

65) What all verticals have you handled in your SEO career so

far?

Ans: Verticals means on what themes of websites have you

worked so far- this may include education, real estate, IT, travel,

Shopping, jobs etc.

27

66) What do you understand by the Panda update?

Ans: The Panda update was done to improve the quality of

search results in Google. Panda update also known as the farmer

update was done to eliminate content farms which provided less

user friendly experience. It used machine language scalability as

one of the important metrics for judging relevancy of a web

page. All the focus was transformed on the user and now quality

content, proper design, proper speed, proper use of images and

videos, content to ad ratio all mattered more after the Panda

update. You need to optimize your site for better click through

rate and a less bounce rate.

67) Does Google uses keyword tags?

Ans:No, Google does not make use of keyword tags.

68) What is 301 redirect?

Ans: It is a method of redirecting user from the old page url to

the new page url. 301 redirect is a permanent redirect and is

helpful in passing the link juice from the old url to the new url.

69) If a website has a search engine saturation of 40% , what

does that mean?

Ans: It means 40% of web pages from that particular website are

indexed by the search engine.

28

70) How will you neutralize a toxic link to your site?

Ans: Through Backlink Quality Checker you can know who links

to your website. Now, you have to go to ‘Toxic link’ report, where

you will find all the links that are harmful to your websites. If

there is any link in ‘Toxic link report’ that matches with the link

on your website, then you can remove it by using ‘Google

Disavow tool’.

71) Do you use separate Seo strategies for Google,Yahoo and

Bing?

Ans: Yes I use separate strategies for Google,Yahoo and other

search engines.More backlinks are required for Google .It pays

more attention to backlinks and site authority while Yahoo and

Bing pays more attention to title and Meta tags. Hence, a site

takes time to rank on Google as compared to Yahoo and Bing.

72) How will you treat Web standards while optimizing a

website?

Ans: Google loves web standards hence I will apply the web

standards provided by W3C while optimizing a web site.

73) What methods would you apply for decreasing the loading

time of a website?

Ans: I would use external style sheets, less images (unless

necessary), optimize the images and decrease the file sizes of

the image without reducing the quality of the image, use CSS

sprites to reduce HTTP requests etc.

29

74) What are doorway pages?

Ans: These are pages that are specially created to rank high on

search engines using deceptive techniques. Doorway pages do

not provide useful content but instead redirect users to the main

page.

75) Which is the popular search engine in Russia?

Ans: Yandex is popular in Russia.

76) Which is the popular search engine in China?

Ans: Baidu is popular in China.

77) If the meta robots tag has a value of “no index, no follow”

what does it mean?

Ans: It means the search engine crawlers would not index the

contents and would not follow the links present on the page.

78) What is a Pizza Box in terms of Google?

Ans:Google server comes in a standard case which is commonly

known as “Pizza Box”.

79) Have you heard about ASO?

Ans:ASO stands for App Store Optimization which is a process of

improving the visibility of mobile apps on app stores like iTunes

and Google Play.

80) How can you search with the exact keywords you type on

Google without using quotes?

Ans:We can use the Verbatim tool in order to search with the

exact keywords entered on Google.

30

81) What do you understand by Google Authorship and how

can you use it for Seo benefits?

Ans: Google Authorship allows you to link your Google Plus

Profile to the content you create. This is a way to enhance the

overall user experience and stop spamming. Results containing

content from original and reputed authors are valued highly by

Google and chances of spamming are also reduced. Hence,

implementing Google Authorship is really useful for Seo as it

helps a webpage to rank higher based on the author rank.

82) Is there a way we can tell Google that a particular webpage

contains the Adult content?

Ans: Yes, we can do it by adding one of these two meta tags to

that webpage

<meta name=”rating” content=”adult” /> OR

<meta name=”rating” content=”RTA-5042-1996-1400-1577-RTA”

/>

83) What is Pagination in SEO?

Ans: Pagination is the practice of dividing a piece of content into

different pages while at the same time allowing Google to better

understand the important pages to be indexed.

smm interview questions & answers

Here are some Social Media Marketing (SMM) questions you

may get asked and some tips on how to tackle them.

  1. What online communities have you managed in the past?

Ans: Here, you can mention how big the accounts you managed

were, the number of followers, the strategy you followed, etc.

Not enough big brand experience? No problem, you may also

talk about your personal social networks but make sure they are

job seeking friendly.

  1. Which social media channels do you recommend for our

business?

Ans: Make sure you study the business you’re interviewing with,

think about their target audience, industry they work in and

possible strategies they could follow and then compare it to

what each social network offers. You’ll have no problem to

tackle this question and other similar ones if you have done

your homework and informed yourself about the

business/brand beforehand.

  1. What do you think should be the goals of our

Facebook/Google+/Twitter account?

Ans: As with the previous question, this answer depends on

each company and on the specific needs they have. Again, you

should investigate what they have done in the past on their

social networks and also what they could improve. Hint: Make

sure to share reachable and measurable goals.

40

  1. What strategies would you implement for helping

generating leads or conversions?

Ans: Share the facts! Talk about successful strategies you have

used in other projects. You may also describe strategies you

think could be useful to their company in particular.

  1. How can social media help create value for SEO?

Ans: SEO skills are important to have when you are working

with social media. Talk about your SEO strategies, the tools you

use and the way you measure and analyse the results.

Google Analytics is a must here. Also, provide examples and be

prepared to be tested by the recruiter.

  1. What social media tools do you use?

Ans: Here you will need to drop some names. It’s important you

know how to use one or more Social Media Management

platforms such as HootSuite, SproutSocial or TweetDeck. Be

prepared to explain why you use them and what features you

like from one or the other.

  1. What are relevant metrics for tracking social media success?

Ans: Engagement, brand reach and lead generation is what

helps show the ROI of social media to a business, these

measurements show the results of your job. Show the

interviewer that you are an expert analysing the metrics and

have solutions to improve them.

41

  1. How would you deal with negative comments or a brand

reputation crisis?

Ans: Show the hiring manager that you are able to react quickly

and face a crisis with self-confidence and efficiency. You may use

examples of famous brand reputation crises to tell what you

think was done well and what not.

  1. Can you describe your biggest social media failure?

Ans: Everybody makes mistakes; it’s not a big deal. Be

completely honest about this and focus on what you learned

from your bad experiences. Tell your negative stories, too. Also,

mention how you corrected it and the changes you made to

avoid it from happening again in the future.

  1. How do you stay updated with the latest social trends?

Ans: If you are a social networking enthusiast, you surely follow

some blogs and influencers. Let the recruiter know you are

always up to date and share your favourites!

  1. How does success in social media look like for you?

Ans: Try to find out what their expectations are so you are

aligned from the very beginning.

  1. Do you have an editorial calendar? How do you schedule

posts/tweets?

Ans: Find out how other companies organize their content in

social media. This is a good indicator of how they plan ahead.

42

  1. How is the business’ presence on social media nowadays?

Ans: Show interest on which social media channels of companies

are using and their strategy for each.

  1. What social media campaigns have you produced and/or

managed? Tell me about them.

Ans: Social media employers often stress conversation,

storytelling, and engagement. Give examples of how you have

conversed with clients and consumers, created interesting stories,

and increased measures of engagement such as clicks, likes,

reach, etc. Any campaign you mention should have these three

elements at the very least. Be sure to save dashboards and results

from your campaigns so you can show them off later!

  1. Which social media platforms are you best at using and why?

Ans: When you answer this question, spend the most time talking

about the platform you’re most skilled with and explain why this

is the case. However, you should mention all the major platforms

and details their strengths. Talk about how Twitter is best for

conversations, Facebook is great for advertising, LinkedIn is best

for recruiting and sharing career-related articles, and how

Google+ is an underrated tool that is actually valuable for creating

a social media community.

43

  1. How much SEO knowledge and experience do you have?

Ans: SEO is a desirable skill for social media marketers and

marketers in general since companies always want their content

to rank as high as possible on a Google search. Explain how

social media helps make this happen by boosting Key

Performance Indicators, making content more share-worthy and

perhaps even viral, stressing keywords, and by simply increasing

the amount of content attached to a brand. Talk about how you

always factor SEO into any social media strategy and detail

exactly how you did it in the past.

  1. What is a limitation you have experienced on a social media

platform? How did you overcome this?

Ans: You could just answer this by saying that you used a

different platform to cover the shortcomings of the other. This

isn’t a bad answer. In fact, it can be part of a good answer.

However, you should definitely know how to overcome or at

least deal with limitations on social media platforms. For

example, Facebook has severe limitations when it comes to

organic (non-paid) reach. One way to overcome this without

paying on Facebook is to use email marketing and subscriptionbased

methods to gently guide people to the page with links and

suggestions. If you have your own awesome anecdote already,

that’s even better!

  1. What are your favorite social media blogs?

Ans: This is another question where there is no right answer. Be

prepared to explain why you picked your sites though. If you

don’t follow any blogs, try browsing a few so you’ll at least be

prepared for this question.

44

  1. How active are you on social media and how many people

are you connected with?

Ans: You don’t need to have as many followers as Shakira or be

like Lady Gaga to impress your employer. However, you’re

following or at least your activity on social media channels

should reflect your passion for it and act as a sample of your

overall communication skills.

  1. Which social media experts and/or influencers do you

follow?

Ans: You should be fine on this one as long as you have

something to say. Interviewer are not likely to judge your

decisions.

  1. What kinds of skills/qualities do you think you need to

possess to be a community manager?

Ans: A great community manager should be proficient in most of

the social media platforms and social media management tools.

He/she should have unrivalled communications skills and be

likeable and organized. Employers also value a background in

analytics even if those analytics were not directly related to

social media.

  1. How would you handle a social media crisis?

Ans: Make sure to respond promptly. The longer you take, the

bigger the blunder looks to the consumer. Make sure any

apology you give is honest and sincere. Otherwise, followers

were rip it apart even more. Respond on all channels as well

even if the incident only occurred on one.

45

  1. Are there any up-and-coming social media platforms we

should watch out for?

Ans: This one is up to you. However, people tend to talk about

Pinterest. It isn’t nearly as big as Facebook, Twitter, or

Instagram, but it is prominent and on the rise. You may have

already noticed the “Pin It” share button appear on articles or

seen the Pinterest icon on YouTube videos. Vine is another one

that has exploded lately. If your interviewer says these are too

mainstream/not up-and-coming enough, try bringing up more

budding platforms like Impossible.

  1. What is your opinion on Google+? How should it be used

in social media strategy?

Ans: Don’t dismiss Google+ even if it isn’t your favorite part of

social media strategy. Even if the people interviewing you don’t

perceive it as being valuable compared to Facebook and

Twitter, they don’t want to work with someone who wouldn’t

be open to integrating it into an overall strategy. Explain how

Google+ is a great resource for community building since it is a

heavily curated and moderated community. Having a thriving

community means people are talking more about your

company and sharing more content. It also increases SEO

which you already know is a supplementary part of social

media marketing.

46

  1. What are some of the best practices on Twitter?

Ans: Always use Hashtags and mentions! Doing this will mean

more people see your tweets and retweet. Some of these

people might have big followings or clout that will benefit

your company. Twitter is a great tool for conversing with

customers so make sure to reply to their tweets as much as

you can. Use Hashtags to connect the conversation with other

conversations in related topics.

  1. Which social media brand strategy has inspired you lately

and why?

Ans: Talk about why the strategy inspired you but, more

importantly, also detail how you would love to create an

original strategy of the same calibre. Explain how you would

do this and implement it in the context of the job you’re

interviewing for.

  1. What are our competitors doing on social media?

Ans: It’s ok to praise the competitors here if they are

genuinely doing something good. Don’t go overboard and

make it seem like you’d rather work for these competitors but

don’t be afraid to be honest if you think they have a strategy

that the company you’re interviewing for could learn from.

Always be sure to explain why what they are doing is working

(or not working). Mention specific social media campaigns if

you can.

47

  1. What are the benefits of a LinkedIn group vs. LinkedIn

page?

Ans: Groups tend to have a better reach and are therefore a

more worthy place for sharing content. They also offer an

excellent space for engaging with customers and other

businesses, stressing keywords, and increasing interest in your

company. A LinkedIn Page is where people go when they are

already interested in the company. Thus, it should be

informative above all else. Pages also function as a feed for

putting out content and have at least a bit of SEO value.

  1. How could you leverage YouTube in order to promote our

brand and increase engagement?

Ans: People love to see original video content that is fun and

sharable. It shouldn’t be so obviously promotional from the

start. People should want to share it simply because it is

amazing! This video content ultimately connects to all the

other social media platforms you are working with and benefits

strategy and marketing as a whole. It might even go viral.

 

Adwords interview questions & answers

1) What is CTR?

Ans: Click Through Rate. It is number of times your ad is clicked.

2) What is the maximum CPC?

Ans: The highest amount of money an advertiser is willing to pay

for a click on their ad.

3) What is the main goal of automatic Cost per Click bidding?

Ans: To generate as many clicks as possible within the advertiser’s

target budget.

4) What is one main benefit of using Google Adwords?

Ans: Ads are displayed to users who search for your particular

products or services.

5) If you have a keyword with a low CTR, what can you expect?

Ans: A lower Quality Score.

6) What is one way you can increase CTRs?

Ans: Add negative keywords to the ad group to reduce irrelevant

impressions.

7) What can you expect if you raise your bids?

Ans: More conversions and a higher Cost per Acquisition (CPA).

8) What can you expect if you lower your bids?

Ans: Fewer conversions and a lower Cost per Acquisition (CPA).

9) What is used to determine Quality Score on the Display

Network?

50

Ans: The quality of the landing page.

10) What happens when the Quality Score of a keyword is

increased?

Ans: The ad may earn a higher average position.

11) How many campaigns can you run in one Adwords

account?

Ans: 25 Campaigns

12) How many ad groups can you run under one campaign?

Ans: 2000 ad groups

13) How many ads can you run per ad group?

Ans: 50 ads per ad group

14) How much characters can you place in one ad?

Ans: For one ad 4 rows are given

25 characters for headline

35 characters per text row (including URL)

15) How can you Improve Conversion Rates?

Ans: Creating and testing campaign with different keywords and

choosing that perform well.

16) What is Quality Score?

Ans: Quality Score is Score give to your ads that attain by

keywords. The Higher the quality score the less you need to pay

for a Top Position of your ads. It is given upon CTR.

51

17) Which companies are offering PPC advertisement?

Ans: Google and Microsoft Bing are among top most PPC

advertisers.

18) What is Page rank? Explain it?

Ans: Google page rank algorithm helps search engines to realize

the value of a page. It ranks your website on basis of quality links

it has. It is given by Google depending upon keyword, backlink

sites, and content.

19) Why I need to go for Adwords for PPC?

Ans: Because Adwords assures that 80% of internet users sees

your product or service.

20) What is the formula for ad rank on the Search Network?

Ans: Maximum Cost Per Click X Quality Score.

21) What is the best way to achieve the top position in paid

search results?

Ans: Improve the Quality Score and raise the Cost Per Click.

22) How should you check to see if your ads are still running on

Google?

Ans: Using the Ad Preview and Diagnosis tool.

23) What can a location extension do?

Ans: Assist nearby customers in finding or calling your nearest

location.

52

24) Why is it a bad idea to duplicate keywords in multiple Ad

Groups?

Ans: Keywords in multiple ad groups compete against each other,

and the keyword with the higher performance will trigger the ad

in that Ad Group to run.

25) How to achieve good CTR?

Ans: Here are few things that need to be kept in mind for CTR

1) Target your ads to right audience

2) Select correct keyword matching

3) See that you target your ads by location and language

53

54

Here are the General Interviews 10 best tips that

every job seeker should know

1) Greet your interviewer with a firm handshake and a smile,

address your interviewer by name, and make eye contact.

2) Never sit until asked to do so.

3) Ensure you are informed about the position and the

organization before your interview. Wherever possible get a job

description or review the details of the position. Go to their web

site. You should know approximately what the salary range is for

the position (particularly if going through an agency). Research

the organization and affiliations. Be aware of all products or

services.

4) Make sure you are familiar with all dates and information on

your resume. Be prepared to go into detail and to give examples

of various difficult work situations you have successfully

handled.

5) Make sure you know the exact location and how to get there.

Get there five to ten minutes early.

6) Dress should be appropriate, business like and conservative.

Always look successful.

55

7) You may be asked to talk about yourself, but keep your entire

life history for non-business situations! An interviewer is

interested in how you and your experience best suit the position

and the company. Do not take notes, and do not be concerned if

your interviewer takes notes. Never speak negatively about

present or previous work situations.

8) At the end of the interview you may have an opportunity to

ask questions. Express enthusiasm and interest in the company

and the position. Thank the interviewer for their time. You may

ask what the next step would be in their hiring process. Do not

discuss money/salary during the interview, or ask about benefits

and vacation, unless the interviewer brings these subjects up for

discussion. End the interview with a handshake.

9) A follow-up note or thank you letter sent after the interview, if

you are particularly interested in the position and organization is

a good way to keep your name visible. A follow-up call within a

week is a good idea, if you have not been contacted.

10) If an agency arranged the interview for you, call them

immediately. It is important for the agency to get your response

about the position, before they talk to the employer. A positive

response from you can often lead to a positive response from

the employer. Keep in touch with your agency.

56

57

Phone interviews are often used to screen candidates in order to

narrow the pool of applicants who will be invited for in-person

interviews. They are also used as a way to minimize the expenses

involved in interviewing out-of-town candidates. While you’re

actively job searching, it’s important to be prepared for a phone

interview on a moment’s notice. You never know when a

recruiter or a networking contact might call and ask if you have a

few minutes to talk.

Be Prepared to Interview

Prepare for a phone interview just as you would for a regular

interview.

1) Keep your resume in clear view, on the top of your desk, or

tape it to the wall near the phone, so it’s at your fingertips when

you need to answer questions.

2) Have a short list of your accomplishments available to review.

3) Have a pen and paper handy for note taking.

4) Turn call-waiting off so your call isn’t interrupted.

5) If the time isn’t convenient, ask if you could talk at another

time and suggest some alternatives.

6) Clear the room – evict the kids and the pets. Turn off the

stereo and the TV. Close the door.

7) Unless you’re sure your cell phone service is going to be

perfect, consider using a landline rather than your cell phone to

avoid a dropped call or static on the line.

58

Practice Interviewing

Talking on the phone isn’t as easy as it seems. Have a friend or

family member conduct a mock interview and tape record it so

you can see how you sound over the phone. Any cassette

recorder will work. You’ll be able to hear your “ums” and “uhs”

and “okays” and you can practice reducing them from your

conversational speech. Also rehearse answers to those typical

questions you’ll be asked.

During the Phone Interview

1) Don’t smoke, chew gum, eat, or drink.

2) Do keep a glass of water handy, in case you need to wet your

mouth.

3) Smile. Smiling will project a positive image to the listener and

will change the tone of your voice.

4) Speak slowly and enunciate clearly.

5) Use the person’s title (Mr. or Ms. and their last name.) Only

use a first name if they ask you to.

6) Don’t interrupt the interviewer.

7) Take your time – it’s perfectly acceptable to take a moment or

two to collect your thoughts.

8) Give short answers.

9) Remember your goal is to set up a face-to-face interview. After

you thank the interviewer ask if it would be possible to meet in

person.

After the Interview

Take notes about what you were asked and how you answered.

59

60

Here are 7 essential tips for better Online

(Skype) interviews

1) Look Into The Camera. Don’t fixate on yourself, or even the

person you are talking to, instead look at the camera. Looking at

the screen gives the impression you are not making eye contact

with the interviewer on the other end. When the interview

starts, take a moment to make sure you look fine on the screen,

then look into the camera.

2) Control Your Environment. Ensure the area seen by the

camera is presentable. A clean desk makes a statement about

you that will be evaluated by the interviewer. We suggest that

you Skype call a friend in advance to get their opinion of your

space. This test call also gives you a chance to test your video

connection, ensuring a good picture, lighting and sound.

3) Eliminate Distractions. You should be the only person, or pet,

in view of the camera. Close the pets out of the room, and let

the people in your life know what’s happening, and insist they

stay at the opposite side of the house/apartment. It’s

understandable that distractions cannot always be completely

eliminated, and if someone or something pops into view, just

remember that how you react to the situation will be evaluated!

React calmly, politely, and in a friendly manner to resolve the

problem, and then get back on task.

61

4) Keep Your Hands In View. It’s important the camera has a

good view of your head and shoulders, but also of your hands!

Studies have shown that people are more apt to trust you if they

can see your hands. At its roots, human beings have established

trust through gestures which display empty hands; the

handshake, the salute, the wave, are gestures that were all

created to communicate “friend”, not “foe”. While they may not

be consciously thinking, “I can’t see their hands, I can’t trust this

person,” it will be affecting their instincts about you as a fellow

human being.

At the very least, not seeing your hands can be a mental

distraction for the interviewers. If your shoulders are moving, but

your hands are not in view, what are you doing? Are you

multitasking while interviewing? So show them your hands, and

just like an in-person interview, pay attention to what you are

doing with them. Are you fidgety and clicking your pen, showing

nerves, or are you relaxed with your hands resting on the desk?

5) Dress Appropriately. Unless you hear otherwise, dress in

business formal attire. Just like you are going into a real

interview, which this is! It’s best to wear darker colours with

accents of colour; avoid stripes or tightly woven patterns such as

hounds tooth because they’re not easy on the eye in a computer

screen.

62

6) Record It, and Do Not Forget The Thank You Note. Recording

your interview is something you cannot typically do in a normal

interview, but if you’re on your computer you can use various

handy software tools to record your call. (Pretty May is a good

one). Doing so, you can review your interview later to evaluate

and learn from it. Another advantage of the Skype interview is

that you can easily send them your thank you note. Once the

call is finished, just send them a message on Skype explaining

how much you appreciate the time they spent with you and

why you are interested in the position.

7) Say Cheese! Remember, you’re on camera. Smile! Nothing

gives a warmer, more likable impression than a sincere smile.

Take advantage of this opportunity to make a great impression.

63

64

Here are the 20 Reasons why people don’t get hired.

1) Arriving late for the interview. ( The excuse does not matter.)

2) Poor personal appearance (inappropriate dress, posture, eye

contact, facial expressions, etc.)

3) Poor personal hygiene (clothes stained, shoes not shined,

personal odor, too much perfume, tobacco odor)

4) Poor communication skills (disorganized responses; using

slang. saying “like,” “you know; ” mumbling)

5) Lack of basic knowledge of field or organization: (such as

current issues like the economy)

6) Poorly formulated career goals: (not clear why interviewing

for THIS job)

7) Lack of knowledge, skills or experience needed for the job.

8) Lack of confidence. ( You must have a sense of what makes

you special and what you can contribute – even if you do not

have experience in the field)

9) appearing overly aggressive or cocky during the interview

10) Poor listening skills (such as answering a question other

than the one asked)

65

11) Failing to demonstrate enthusiasm and interest in the

position (e. g., not saying why you want the job)

12) Negative attitude (complaining about past employers or

jobs–blaming others)

13) Asking few questions about the position (or asking for

information already covered)

14) Only interested in the job for the money (not the job itself

and/or the industry)

15) Being too “me oriented” ( only talking about what the

company and/or job can do for you, not what you can

contribute to the company)

16) Using the organization as a mere stepping stone (planning to

leave to start a family or start a business)

17) Lack of tact, courtesy and/or maturity

18) Making excuses, lying or exaggerating (careful background

checks are increasingly common)

19) Expecting too much too soon (unwilling to start at the

bottom; unwilling to travel)

20) Asking about salary, benefits, vacations, etc. (Once the

employer brings it up. you may ask tactfully)

66

67

Search Engine Marketing Manager Sample Cover

Letter

Subject: Search Engine Marketing Manager – Your Name

Dear Sir/Mam,

I am sending this resume cover letter to apply for the

position of Search Engine Marketing Manager. As demanded,

I am attaching a completed job application, my resume, and

my certification. This is a very interesting opportunity for me

and I feel that my educational background and string

technical experience will make me a very suitable candidate

for this position. If you want further information on my

experience please see my resume. You can call me at any

time; I am reachable via my cell phone, (+91) 99xxxxx565. I

further hope to discuss with you about this employment

opportunity. Thank you for your time and consideration.

Sincerely,

Your Name

Your Address

Your City, State, Zip Code

Your Phone Number

Your Email

Enclosure Resume.

68

Social Media Marketing Manager Sample Cover

Letter

Subject: Social Media Marketing Manager – Your Name

Dear Sir/Mam,

I would like to express my strong interest in the Social Media

Marketing Manager position at ABC, as listed on

xyzjobs.com. I am confident that my previous success as a

social media marketing manager, as well as my strong

communication and collaboration skills, makes me an ideal

candidate for the position.

I have ten years of experience in marketing, and I have

spent the last five of those years as a social media marketing

manager. I know what it takes to manage an effective online

marketing campaign. I have expanded and/or developed

social media presences for over one dozen organizations.

My most recent campaign for XYZ Company led to an

increase of over 35% in inbound traffic for XYZ’s website.

Through a combination of creative social media marketing

strategies and thorough monitoring of success through

media analytics, KPIs, and dashboards, I can assure your

company a similar rate of success.

69

I have enclosed my resume, and will contact you next week to

see if we might find a time to speak together. Thank you so

much for your time and consideration.

Sincerely,

Your Name

Your Address

Your City, State, Zip Code

Your Phone Number

Your Email

Enclosure Resume.

70

Online Marketing Manager Cover Letter Sample

Subject: Online Marketing Manager – Your Name

Dear Sir/Mam,

I believe that everyone needs to make the best use of

technology and not let it leave us behind. With this as a

lifelong philosophy, I decided to take up my career in Online

marketing which I believe is the future of marketing globally.

I am interested in an Online Marketing Manager position at

ABC, where I am positive of my ability to provide excellence

in devising marketing strategies that go hand in hand with

today’s technology.

While working at XYZ, I have had many experiences in

executing and tracking online marketing campaigns on a high

level. My understanding of industry trends and the

competition make an essential basis for all marketing

activities that I plan as I work diligently on marketing

requirements. As far as online marketing is concerned, I have

the capability to plan and execute technologically savvy

marketing plans. Furthermore, I have full understanding of

directing testing opportunities and evaluating novel tactics to

understand demand and generate appropriate website

traffic.

71

The opportunity to work at ABC is a unique one and I intend to

make the best of it in terms of providing technical

professionalism. My resume talks about my successes in Online

Marketing and I am sure that you will derive much information

from it regarding my suitability for this position. Thank you for

your consideration.

Sincerely,

Your Name

Your Address

Your City, State, Zip Code

Your Phone Number

Your Email

Enclosure Resume.

 

Thanks For Reading!

 

Share This Post

Lost Password

Register